Bamberg_2016
2016, Nov, Monday 15:30:51 posted by Gecső Glaser Judit

Magyar Kulturális Napok Bambergben 2016

Beszámoló

A CulturElle Közhasznú Alapítvány október utolsó hétvégéjén (2016. október 28. – 30.) magyar kulturális napokat rendezett Bamberg városában, a város meghívására. Közösen emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc hÅ‘seirÅ‘l, a magyar forradalom 60. évfordulójáról, továbbá: Bamberg magyar testvérvárosa, Esztergom is küldött egy delegációt a rendezvényre Romanek Etelka polgármester asszony vezetésével, mert a két város idén ünnepelte a testvérvárosi kapcsolatuk 25. évfordulóját.

 A kulturális projekt koordinátora Bamberg városának részérÅ‘l Brigitte Riegelbauer asszony, a FÅ‘polgármesteri Hivatal helyettes vezetÅ‘je volt.

 A magyar kulturális hétvége programjai a következÅ‘k voltak:

 1. Október 28., péntek, 18 óra

 A „Magyar Kulturális Napok Bambergben 2016” elnevezésű kulturális projekt ünnepélyes megnyitója a bambergi Harmonie Spiegelsaal-jában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Christian Lange úr, a fÅ‘polgármester helyettese, Bamberg városának a kultúráért felelÅ‘s polgármestere (Zweiter Bürgermeister), Tordai-Lejkó Gábor fÅ‘konzul úr, hazánk müncheni FÅ‘konzulátusának vezetÅ‘je, Dr. Szabó DezsÅ‘ úr, a Külgazdasági és Külügyminisztérium fÅ‘osztályvezetÅ‘je és Romanek Etelka asszony, Esztergom polgármestere. Jelen volt a megnyitón Wolfgang Metzner úr is, Bamberg városának polgármestere (Dritter Bürgermeister).  Az ünnepélyes megnyitót követÅ‘en Bamberg városa állófogadást adott a meghívott vendégek (kb. 120 fÅ‘) tiszteletére. A fogadáson magyar borokat szolgáltak fel, a borokat a CulturElle Közhasznú Alapítvány szállította Bambergbe. Esztergom városának kulturális felajánlása a „Sic Transit Folk Műhely” együttes delegálása volt az ünnepélyes megnyitóra. Az együttes az ünnepi beszédek elÅ‘tt és után magyar népdalokat játszott modern hangszerelésben (rock), az elÅ‘adást az 1956-os forradalom eredeti filmfelvételeinek vetítése és élÅ‘ magyar néptánc kísérte. A magas színvonalú művészi produkciónak nagy sikere volt.

 2.  Október 29., szombat, 19 óra

 Az ünnepélyes megnyitó másnapján ifj. Szakcsi Lakatos Béla triója (ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Pecek Lakatos Krisztián és Balázs Elemér) adott jazzkoncertet, amelynek helyszíne az UNESCO Világörökség, egykori St. Getreu Prépostság épülete, a Städtische Musikschule Bamberg volt, a Jazzclub Bamberg-gel való együttműködésben. A koncertnek hatalmas sikere volt, a közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a magyar művészeket. A szünetben a CulturElle Közhasznú Alapítvány magyar borkóstolót kínált a vendégeknek (kb. 100 fÅ‘).

 3. Október 30., vasárnap, 8:45 óra

 Ünnepi mise a Bambergi Császárdómban. A budapesti „Ars Nova Sacra” énekegyüttes a Kodály-misét (Missa brevis) énekelte. A Dóm zsúfolásig megtelt (kb. 1000 fÅ‘), a mise elÅ‘tt a celebráns Dr. Heinrich Hohl (Domkapitular) köszöntötte Alapítványunkat és a Magyar Kulturális Hétvége résztvevÅ‘it. A mise után a hívek felállva tapsolták meg a kórus tagjait.

 4. Október 30., vasárnap, 19 óra

 Irodalmi est, felolvasás az E.T.A. Hoffmann Színházban. Dragomán György olvasott fel a német nyelvterületen (is) rendkívül népszerű regényébÅ‘l, a „Máglyá”-ból („Der Scheiterhaufen”), az E.T.A. Hoffmann Színház két színművésznÅ‘jével együtt. A felolvasást követÅ‘en a CulturElle Közhasznú Alapítvány magyar borkóstolót kínált a vendégeknek (kb. 50 fÅ‘), majd az E.T.A. Hoffmann Színház fÅ‘dramaturgjának, egyben a színház helyettes intendánsának, Remsi Al Khalisi úrnak a moderálásában beszélgetés kezdÅ‘dött Dragomán Györggyel.

 Összegzés. A CulturElle Közhasznú Alapítvány köszönetet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottságnak, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, hazánk müncheni FÅ‘konzulátusának, Esztergom városának, az NKA-nak, a stuttgarti Magyar Kulturális Intézetnek – és természetesen Bamberg városának –, hogy lehetÅ‘vé tették ennek a nagyszerű kulturális rendezvénynek a megvalósítását. A „Magyar Kulturális Napok Bambergben 2016” elnevezésű kulturális projekt – megítélésünk szerint – hozzájárult a hagyományosan kitűnÅ‘nek mondható magyar-bajor kulturális (és politikai-gazdasági) kapcsolatok elmélyítéséhez. Bamberg városa köszönetét fejezte ki az Alapítvány képviselÅ‘inek, hogy áldozatos munkájukkal gazdagították a város kulturális kínálatát, és már most meghívtak bennünket egy következÅ‘ bambergi magyar kulturális megjelenés létrehozására.

 

Read Comments (0)
Ungarische Kulturtage in Bamberg
2016, Oct, Monday 12:11:35 posted by Stumpf Péter

Ungarische Kulturtage in Bamberg

 

 

RÉSZLETEK...

Read Comments (0)
Ulm_2015
2016, Feb, Monday 19:12:09 posted by Judit Glaser Gecső

Magyar Kulturális Napok Ulmban 2015

Beszámoló

 

A CulturElle Közhasznú Alapítvány ‒ Ulm városával közösen ‒ 2015. október 9. és 11. között magyar kulturális napokat rendezett.

 

A magyar kulturális napok megrendezését az ösztönözte és indokolta, hogy kormányunk a 2015. évet a Magyar-Német Barátság Évének nyilvánította, valamint hazánk idén Baden-Württemberg tartomány fÅ‘városában, Stuttgartban új fÅ‘konzulátust nyitott. A stuttgarti Magyar Kulturális Intézet (Balassi Intézet) folyamatos magyar kulturális jelenléte mellett ebben az évben feltétlenül érdemes volt a tartománynak egy másik (magyar szempontból rendkívül jelentÅ‘s) városában, Ulmban egy kompakt magyar kulturális hétvégét létrehozni.

 

A magyar kulturális napok rendezvényei október 9-én, pénteken 18 órakor kezdÅ‘dtek az ünnepélyes megnyitóval a Donauschwäbisches Zentralmuseum-ban. Ünnepi beszédet mondott

- Christian Glass úr, a Donauschwäbisches Zentralmuseum igazgatója

- Dr. Ivo Gönner úr, Ulm város fÅ‘polgármestere

- Altusz Kristóf úr, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelÅ‘s helyettes államtitkára

- Dr. Berényi János úr, hazánk stuttgarti FÅ‘konzulátusának vezetÅ‘je

- Regina Hellwig-Schmid asszony, a „Donaublicke. Ungarische Kunst aus Szentendre” képkiállítás kurátora.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Szabó Zsolt úr, a Balassi Intézet fÅ‘igazgató-helyettese és Szalay Tamás úr, a Stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ igazgatója, valamint Ulm és Neu-Ulm városok és az ulmi régió politikai, gazdasági és kulturális életének vezetÅ‘ személyiségei.

A képkiállítás az ünnepi beszédeket követÅ‘en nyílt meg a múzeumban. (A kiállítás 2016. március 28-ig látogatható.) A kiállított képek S. Nagy János magángyűjteményébÅ‘l (lásd a 2013. évi szentendrei tárlatot a MűvészetMalomban), valamint Szíj Kamilla és Vincze Ottó kortárs magyar képzÅ‘művészek alkotásaiból kerültek az ulmi múzeumba.  Az ünnepi beszédeket a „Donau Harmonie Brass Ensemble” fúvós kvartett nagyszerű játéka kísérte. Az ünnepi beszédeket követÅ‘en Ulm városa és a CulturElle Alapítvány fogadást adott a meghívottak részére. Rendkívül sokan vettek részt az ünnepélyes megnyitón, még a szomszédos (egybenyitott) termekben is ültek a vendégek.

 

Október 9-én, pénteken, 21 órakor kezdÅ‘dött ifj. Szakcsi Lakatos Béla triójának (Szakcsi Lakatos Béla zongora, Balázs Elemér dob, Pecek Lakatos Krisztián bÅ‘gÅ‘) jazzkoncertje Ulm városának kultikus jazzklubjában, a Jazzkeller Sauschdall-ban. (A 19. században épült Bundesfestung egy megmaradt bástyája.) Már hónapokkal a koncert elÅ‘tt rendkívül nagy volt az érdeklÅ‘dés a magyar művészek fellépése iránt, a jazzklub vezetÅ‘sége ezért 250 fÅ‘ben limitálta a vendégek számát. A koncert elÅ‘tt Ulm városának elsÅ‘ polgármestere, Gunter Czisch úr mondott köszöntÅ‘t, és az elsÅ‘ rész végén együtt zenélt (dobolt) a magyar művészekkel. Zsúfolásig megtelt a jazzpince, fergeteges koncertet hallhattak éjfélig az igényes ulmi jazzrajongók, akik még éjfélkor is szűnni nem akaró tapssal hívták újból és újból vissza a színpadra Szakcsi Lakatos Bélát és barátait. Igazi örömzenélés volt!

 

Október 10-én, szombaton 15 órakor a Donauschwäbisches Zentralmuseum-ban Vándor Andrea kurátor asszony, a múzeum tudományos munkatársa tartott kb. 50 érdeklÅ‘dÅ‘nek tárlatvezetést, Szíj Kamilla és Vincze Ottó kiállító művészek kíséretében.

 

Október 10-én, szombaton 16 órakor a Donauschwäbisches Zentralmuseum-ban Gyuricza Bernadett asszony, a Magyar Turizmus Zrt. dél-németországi képviselÅ‘je tartott „Ungarn – überraschend anders” címmel telt házas turisztikai prezentációt.

 

Október 10-én, szombaton 17 órakor a Donauschwäbisches Zentralmuseum-ban a múzeum és a CulturElle Alapítvány „Deutsche in Ungarn – gestern und heute” címmel közös workshopot rendezett pódiumbeszélgetés formájában, amelynek meghívott elÅ‘adói Christian Glass úr, a múzeum igazgatója, Heinek Ottó úr, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke és Szíj Kamilla festÅ‘művész voltak. A pódiumbeszélgetés moderátora Anita Schlesak asszony, a Südwestrundfunk munkatársa volt. A workshop témája a magyarországi német kisebbség / nemzetiség mai életének, viszonyainak bemutatása, valamint a Magyarországról elüldözött / kitelepített németek közel 70 éves németországi élettörténetének bemutatása volt. A pódiumbeszélgetésre is megtelt a terem.

 

Október 10-én, szombaton 20 órakor kezdÅ‘dött telt ház elÅ‘tt a Donaubüro Ulm-ban, a Haus der Donau-ban az irodalmi est, a felolvasás Szabó Magda Az ajtó (Hinter der Tür) című művébÅ‘l, a Theater Ulm két színművésznÅ‘jének, Hannelore Jägernek és Sibylle Schleichernek a tolmácsolásában. A dramatizált változat Dr. Volkmar Claußnak, az ismert színházi rendezÅ‘nek a munkája. Nagy élmény volt a közönség számára, mert sokan látták a kitűnÅ‘ filmet is, Helen Mirren-nel a fÅ‘szerepben. A hallgatóságot Ralph Seiffert úr, Neu-Ulm városának közoktatási, kulturális, sport- és szociális referense, a Donaubüro Ulm (Ulm és Neu-Ulm) ügyvezetÅ‘ igazgatója köszöntötte.  A felolvasás után a CulturElle Alapítvány magyar borkóstolóra hívta meg a hallgatóságot.

 

Október 11-én, vasárnap 19 órakor, az esti istentiszteleten az Ars Nova Sacra Énekegyüttes énekelte Liszt Ferenc Missa choralis-át a St. Michael zu den Wengen templomban (az Óváros plébániatemplomában). Az esemény egészen rendkívüli volt, mert Matthias Hambücher dékán úr, a St. Michael zu den Wengen templom plébánosa és fÅ‘tisztelendÅ‘ Dr. Tempfli Imre atya (Stuttgart) német és magyar nyelven, közösen miséztek. A templomot zsúfolásig megtöltötték a német és a magyar hívek. Ünnepi beszédet mondott Iris Mann asszony, Ulm városának a kulturális ügyekért felelÅ‘s polgármestere, aki méltatta az esemény, valamint az ulmi magyar kulturális napok jelentÅ‘ségét, és köszönetet mondott a CulturElle Alapítvány jelenlévÅ‘ képviselÅ‘inek a magyar kulturális hétvége megrendezéséért.

 

Október 11-én, vasárnap 20:15 órakor, a közös esti mise után az Ars Nova Sacra Énekegyüttes nagysikerű a-cappella koncertet adott középkori és modern / kortárs egyházi zenei művekbÅ‘l a St. Michael zu den Wengen templomban. A közönség a koncert végén felállva mondott köszönetet a kórus tagjainak a maradandó élményért.

 

A CulturElle Alapítvány „Magyar Kulturális Napok Ulmban 2015” kulturális projektje jelentÅ‘s hozzájárulás volt a hagyományosan kitűnÅ‘nek mondható magyar-német kapcsolatok elmélyítéséhez, különös tekintettel arra a tényre, hogy Baden-Württemberg tartomány hazánk kiemelt kereskedelmi partnere a német tartományok között.  A „Magyar Kulturális Hétvége Ulmban 2015” kulturális projekttel a CulturElle Alapítványnak sikerült méltóan  megünnepelni a Magyar-Német Barátság Évét.

 

Budapest, 2015. október 24.

 

Read Comments (0)
Ungarische Kulturtage Ulm - 9. bis 11. Oktober 2015
2015, Jul, Thursday 13:49:34 posted by Stumpf Péter
Nemzeti Közszolgálati Egyetem jazzkoncert
2015, Mar, Wednesday 13:31:58 posted by Stumpf Péter

Nemzeti Közszolgálati Egyetem jazzkoncert


Letöltés...

Read Comments (0)
Würzburg 2014
2014, Sep, Monday 20:33:39 posted by Stumpf Péter

Ungarische Kulturtage in Würzburg 2014

Einladung

zur Ausstellungseröff nung

am Donnerstag, 18. September 2014, 18 Uhr

in der Gemäldegalerie im Martin-von-Wagner Museum,

Residenz Würzburg, Residenzplatz 2

Ákos Matzon: Kopf und Segel − Bindungen

Begrüßung: Muchtar Al Ghusain

(Kulturreferent der Stadt Würzburg),

Dr. DezsÅ‘ Szabó (Stellvertretender Staatssekretär für

kulturelle Diplomatie, Auswärtiges Amt, Ungarn)

Eröff nung: Prof. Dr. Damian Dombrowski

(Inhaber des Lehrstuhls für mittlere und neuere

Kunstgeschichte der Universität Würzburg, Direktor der

Neueren Abteilung des Martin-von-Wagner Museums)

 

Flyer

Plakat

Einladung

Read Comments (0)
Ingolstadt_köszönet
2013, Oct, Tuesday 21:47:26 posted by Judit Gecső

(Fotó: Zelnik Péter Zénó)

 

Alapítványunk nevében köszönetet mondok Balog Zoltán miniszter úrnak, hogy elfogadta alapítványunk és Ingolstadt város fÅ‘polgármesterének meghívását, és ünnepi beszédet mondott 2013. október 3-án, a Német Egység Napján.

Köszönet illet továbbá mindenkit, aki fellépésével, munkájával, támogatásával, segítségével hozzájárult a Magyar Kulturális Napok Ingolstadtban példátlan sikeréhez.

GecsÅ‘ Judit, a CulturElle Közhasznú Alapítvány elnöke

 

Read Comments (0)
Ingolstadt_beszámoló
2013, Oct, Tuesday 21:35:02 posted by Judit Gecső

Magyar Kulturális Napok Ingolstadt 2013

 

A CulturElle Közhasznú Alapítvány − Ingolstadt városával közösen − 2013. október 3. és 13. között „Magyar Kulturális Napok Ingolstadt 2013” elnevezéssel kulturális programsorozatot szervezett. Alapítványunkat Ingolstadt városa hívta meg, azzal a kéréssel, hogy a város 2013-ban a Német Egység Napjának megünneplését szeretné összekötni egy magyar kulturális fesztivállal.

 

Október 3-án, a Német Egység Napján az Altes Rathaus Történelmi Üléstermében (Historischer Sitzungssaal) Dr. Alfred Lehmann fÅ‘polgármester úr fogadta Balog Zoltán miniszter urat, az Emberi ErÅ‘források Minisztériumának vezetÅ‘jét, Mydlo Tamás urat, hazánk müncheni FÅ‘konzulátusának vezetÅ‘jét, GyÅ‘r város delegációját Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester úr vezetésével, a CulturElle Közhasznú Alapítvány képviselÅ‘it, Dr. GecsÅ‘né Glaser Judit elnök asszonyt és Dr. GecsÅ‘ Tamás kurátort, valamint a város és a régió politikai, gazdasági és kulturális életének mértékadó személyiségeit. Balog Zoltán miniszter úr ünnepélyes keretek között beírt a város Arany Könyvébe. Az érdeklÅ‘dÅ‘k rendkívül nagy számára való tekintettel az ünnepi beszédek a Volkshochschule nagytermében hangoztak el. Dr. Alfred Lehmann fÅ‘polgármester úr mondott üdvözlÅ‘ beszédet, Balog Zoltán miniszter úr volt az est ünnepi szónoka. Miniszter úr nagy ívű ünnepi beszédét a mintegy 200 fÅ‘s hallgatóság nagy érdeklÅ‘déssel fogadta, a beszédet követÅ‘ fogadáson sokan keresték meg kérdéseikkel miniszter urat. Sok hallgató személyesen is kifejezte köszönetét miniszter úrnak az ünnepi beszédért, azért, hogy megtisztelte jelenlétével Németország legnagyobb politikai ünnepét. (Az ünnepséghez a zenei hátteret a Georgisches Kammerorchester Ingolstadt biztosította.) Ezt követÅ‘en a város ünnepi vacsorán látta vendégül miniszter urat és a magyar vendégeket a Hotel Rappensberger éttermében.

 

Október 4-én Gabriel Engert úr, a város kultúrreferense nyitotta meg Dr. Alexay Zoltán  gyÅ‘ri fotóművész kiállítását a Galerie im Stadttheater-ben. Dr. Alexay Zoltán egy 64 fotóból álló természetfotó-gyűjteményt hozott GyÅ‘r testvérvárosába, Ingolstadtba. Kb. ötven fÅ‘ jelent meg a megnyitón, amelyet fogadás követett. Az ingolstadti Fotóklub tagjai szakmai kérdések sorával bombázták Dr. Alexay Zoltánt, kifejezve egyöntetű tetszésüket a kiállított fotókkal kapcsolatban.

 

Ugyancsak október 4-én, 21 órai kezdettel a Creative Art Trio (Szakcsi Lakatos Béla, Berkes Balázs és Balázs Elemér) adott fergeteges sikerű, telt házas jazzkoncertet (kb. 100 fÅ‘) Ingolstadt kultikus jazzklubjában, a Bürgerhaus / Diagonal-ban. A fellépÅ‘ művészek a koncertet a tragikus hirtelenséggel elhunyt zseniális zeneszerzÅ‘ és zongoraművész, Vukán György emlékének szentelték, aki a Creative Art Trio megalapítója volt.  A közönség egyszerűen nem akarta elengedni a trió tagjait, a koncert éjfél körül ért csak véget.

 

Október 6-án 12 órai kezdettel az Ars Nova Sacra Vocal Ensemble (Budapest) adott koncertet a bajor rokokó gyöngyszemének tartott Asamkirche Maria de Victoria-ban. A templom zsúfolásig megtelt a koncertre, voltak, akik már be sem jutottak, és a nyitott templomajtónak köszönhetÅ‘en az utcán állva hallgatták a magyar énekegyüttes csodálatos a cappella éneklését. A közönség (kb. 500 fÅ‘) szűnni nem akaró vastapssal, felállva ünnepelte a kórus tagjait és Prof. Dr. Répássy Dénes karnagyot.

 

Október 6-án este 7 órakor az Ars Nova Sacra Vocal Ensemble énekelte a Kodály-misét (Missa brevis) az ingolstadti dómban (Liebfrauenmünster ). A szokásosnál jóval több hívÅ‘ és érdeklÅ‘dÅ‘ (kb. 200 fÅ‘) vett részt a misén, amelyet megelÅ‘zÅ‘en a plébános úr (Münsterpfarrer) köszöntötte a „Magyar Kulturális Napok Ingolstadt 2013” magyar résztvevÅ‘it és Alapítványunkat. A kórus a misét a Himnusz és a Szózat eléneklésével zárta.

 

Nagy köszönet illeti Ingolstadt városát, a város vezetését, kiváló partnernek bizonyultak, mindent megtettek a rendezvény sikeréért. Bebizonyították, hogy a külföld is képes sokat tenni a magyar kultúra ügyéért.

 

Összegzésképpen megállapítható, hogy rendkívül nagy az igény a magyar kulturális megjelenésre Bajorországban, szinte mindenki feltette a kérdést, hogy mikor lesz az idei rendezvényünknek folytatása. Többen javasolták, hogy Regensburg, Augsburg, Nürnberg és Ingolstadt után eljött az ideje annak, hogy Bajorország fÅ‘városában, Münchenben rendezzen az Alapítványunk egy egész magyar kulturális hetet. Alapítványunk a legnagyobb örömmel állna az újabb kihívás elé!

 

Budapest, 2013. október 8.

 

 

Dr. GecsÅ‘né Glaser Judit

elnök

CulturElle Közhasznú Alapítvány

 

 

 

 

Read Comments (0)
Ungarische Kulturtage Ingolstadt
2013, Sep, Tuesday 13:02:26 posted by Stumf Péter
HEM_kiállí­tás
2013, Sep, Tuesday 10:03:07 posted by Gecső Glaser Judit

Meghívó

 

A CulturElle Közhasznú Alapítvány és Horváth Éva Mónika szeretettel meghívja Önt

2012. május 25-én 19 órai kezdettel

 

Horváth Éva Mónika

festÅ‘művész

„SzÅ‘ke hajszál vodkában” című kiállítására

a Ráday IX. Galériába

(1092 Budapest, Ráday utca 47.)

 

... kiindulópont: két pozitív emlékkép egyidejű felelevenítése - a vodka emléke és a szÅ‘ke hölgy emléke - önmagában is kellemesen borzolhatja az idegpályákat, de össze is kapcsolódhatnak, és fokozhatják az emlékezés kellemetes élményét.....ugyanakkor, együttműködésük összes lehetÅ‘ségét figyelembe véve, kirajzolódik egy bizonytalan kimenetelű, különös eset, amikor irritáló, fojtogató, kellemetlen érzést érzek a torkomban,......ez a vodka+....vagy... vodka -........

Read Comments (0)
Budapesti előadás-sorozat brüsszeli és európai uniós mesterképzésekről és karrierlehetőségekről
2012, Apr, Thursday 08:54:26 posted by Stumpf Péter

Budapesti elÅ‘adás-sorozat brüsszeli és európai uniós mesterképzésekrÅ‘l és karrierlehetÅ‘ségekrÅ‘l

A rendezvény célja

Egy kétnapos workshop keretében két felsÅ‘oktatási intézményben szeretnénk útmutatást adni BA, MA és PhD hallgatóknak külföldi mesterképzés- és karrierlehetÅ‘ségekrÅ‘l. Magyarország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, 2007 óta pedig a schengeni övezetnek is tagja. A magyar fiatalok elÅ‘tt kinyílt Európa, szabadon mozoghatnak, tanulhatnak és dolgozhatnak az Európai Unió országaiban. Ezzel a szabadsággal azonban csak egy bizonyos tudás birtokában lehet élni. A workshop célja az, hogy információval és praktikus tanácsokkal lássuk el a hallgatókat arról, hogy érdemes-e külföldi tanulmányútra menni, hogyan lehet külföldön állást keresni, miért fontos a jó önéletrajz és a motivációs levél, mi az igazi jelentÅ‘sége az ajánlóleveleknek, valamint arról, hogy milyen esélyekkel indulnak a fiatalok Magyarországon és Európában diplomájuk átvétele után. Ez a leírás természetesen nem teljes, ugyanakkor felkészült elÅ‘adóink minden feltett kérdésre örömmel és érdemben fognak válaszolni.

Plakát / Flyer...

Young European Careers Budapest Workshop Invitation...

Magyar meghívó...

IdÅ‘pont, helyszín és elÅ‘adók

2012. április 23., hétfÅ‘, 14.00-18.00 – Budapesti Gazdasági FÅ‘iskola, Külkereskedelmi Kar (1165 Budapest, Diósy Lajos u. 22-24., Központi Épület, Tanácsterem)
• Hidasi Judit, a BGF Külkereskedelmi Karának dékánja
• Jean Lemaître, a brüsszeli Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales (IHECS) nemzetközi igazgatója
• Lótos Adrienn, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége brüsszeli képviseletének vezetÅ‘je
• Lovas Attila, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgató-helyettese
• Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal FelsÅ‘oktatási FÅ‘osztályának vezetÅ‘je

2012. április 24., kedd, 14.00-18.00 – Budapesti Corvinus Egyetem (1093 Budapest, FÅ‘vám tér 8., Központi épület, III. elÅ‘adó)
• Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója
• Jean Lemaître, a brüsszeli Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales (IHECS) nemzetközi igazgatója
• Lótos Adrienn, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége brüsszeli képviseletének vezetÅ‘je
• Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal FelsÅ‘oktatási FÅ‘osztályának vezetÅ‘je
• Szántó Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatási rektorhelyettese

Szervezők

• CulturElle Közhasznú Alapítvány (Budapest)
• Goldstein Anna (Institut des Hautes Etudes des Communications Sociales, Brüsszel)

A workshop kiemelt szponzora

Diákhitel Központ Zrt.

Partnereink

• Budapesti Corvinus Egyetem
• Budapesti Gazdasági FÅ‘iskola
• Diákhitel Központ Zrt.
• Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége – Business Hungary

Read Comments (0)
Nürnberg_flyer_magyar
2011, Mar, Saturday 14:46:35 posted by Gecső Glaser Judit

Magyar Kulturális Hétvége Nürnbergben

2011. május 6-8.

 

Május 5., csütörtök, 15:00 óra

 

Sajtókonferencia

(Altes Rathaus, Rathausplatz 2)

 

Május 6., péntek, 17:00 óra

LandskronSchneidzik Galéria

(Deutschherrnstrasse 15/19, a belépés díjtalan)

 

Korniss Péter fotókiállításának megnyitója

 

A kiállítást megnyitja: SzÅ‘cs Géza úr, a kultúráért felelÅ‘s államtitkár (NEFMI)

Korniss Péter

Született Kolozsvárott, 1937. augusztus 4-én. 1949 óta Budapesten él. 

Hivatásos fotográfus, képei hazai és ismert nemzetközi folyóiratokban jelennek meg.

Dokumentarista fotográfusként több mint négy évtizedet szentelt az eltűnÅ‘ben lévÅ‘ paraszti életforma és kultúra megörökítésének Kelet-Európában, fÅ‘leg Erdélyben. EbbÅ‘l született a 2008-ban megjelent KötÅ‘dés (Attachment) című kötete is. A hetvenes évek végétÅ‘l tíz éven keresztül egy ingázó munkás életét követte, s ebbÅ‘l a munkából A vendégmunkás (The Guest Worker) címmel jelentetett meg albumot.

Kiállításait 16 ország galériáiban és múzeumaiban rendezték meg.

Nürnbergi kiállítása válogatás a KötÅ‘dés (Attachment) című kötet képeibÅ‘l.

 

Május 6., péntek, 19:00 óra

Altes Rathaus

(Rathausplatz 2, meghívott vendégek számára)

 

A Magyar Kulturális Hétvége ünnepélyes megnyitója (fogadás)

 

SzÅ‘cs Géza úr, a kultúráért felelÅ‘s államtitkár (NEFMI)

Christian Vogel úr, az SPD városi frakcióvezetÅ‘je

Mydlo Tamás fÅ‘konzul úr (Magyarország Müncheni FÅ‘konzulátusa)

Dr. Szabó DezsÅ‘ úr (igazgató, Balassi Intézet)

 

Május 6., péntek, 21:00 óra

Jazzstudio Nürnberg

(Paniersplatz 27/29)

 

Jazzkoncert

 

Creative Art Trio

 

Vukán György – zongora

Berkes Balázs – bÅ‘gÅ‘

Balázs Elemér – dob

 

Vukán György

1959-ben érettségizett a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban, fÅ‘iskolai tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti FÅ‘iskolán végezte zongora szakon. 1964-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvosi Karán doktori címet szerzett. Fogorvosként praktizált. Zenei téren jazz-, valamint zongoraművészként tűnt ki, mind együttesben, mind szólistaként. Végigjárta Európát, két ízben egy-egy hónapos koncertútja volt az Egyesült Államokban (1983, 1993). Pályafutása során olyan művészekkel játszott együtt, mint Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Linda Hopkins, Annette Lowman, Frank Foster, Clark Terry, Kenny Wheeler. 1991-ben a sevillai világkiállításon a Creative Art Jazz Trióval együtt lépett fel. Ugyancsak 1991-ben Japánban is fellépett. 1992-ben Å‘ vezette és vezényelte a European Broadcasting Union Big Band Workshop-ját, amelyben Európa tizenhét országának zenészei szerepeltek. A Workshop műsorán nagyrészt saját kompozíciói szerepeltek (Contrast, Swing, Blues). A Creative Art Jazz Trióval és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 1996-ban játszott közös koncertjük az „Év Koncertje” lett Hollandiában (Chopin átiratok). 1999 óta a ClassJazz Band komponistája, zongoristája, 2000-ben megalapította a SEPTET formációt Balázs Elemérrel (dob), Egri Jánossal (bÅ‘gÅ‘), és a Budapesti Saxophone Quartet-tel.

Május 7., szombat, 20:00 óra

Tafelhalle

(Äussere Sulzbacher Strasse 62)

 

GyÅ‘ri Balett (Balettest két részben)

 

Adiemus

A halál és a lányka

Rooster

 

A társulatnak a gyÅ‘ri színház 1978-ban felavatott új épülete adott helyet, amelynek díszítésére nemzetközileg elismert művészek vállalkoztak, mint Victor Vasarely és Szász Endre. A környezet méltónak bizonyult a GyÅ‘ri Balett sikereihez.

Egy együttes, amely örömöt ad, megrendít, elkápráztat, megnevettet. A társulatnak jól cseng a neve Strasbourgtól Csíkszeredáig, MünchentÅ‘l Isztambulig. A gyÅ‘ri közönség nagyon szereti.

A társulat elsÅ‘ évtizedét Markó Iván szellemisége határozta meg. Koreográfiái – abban az idÅ‘ben a teljes repertoárt alkották – az emberiség nagy kérdéseit vetették fel, erÅ‘teljes érzelmi, indulati töltéssel, s a látványszínház gazdag eszköztárának bevetésével. Az indulásuk is legendás volt. Kilenc év alatt összekovácsolódtak az iskolapad és a balettkorlát mellett. Az Állami BalettintézettÅ‘l átvett diploma után úgy döntöttek, hogy nem szélednek szét, hanem együtt építik a karrierjüket. Ügyüknek megnyerték Markó Ivánt, aki búcsút mondott Maurice Béjart világhírű együttesének Brüsszelben. GyÅ‘rbe jött, s az együttes vezetÅ‘je lett.

A közönség szeretetével és hűségével fizetett a művészi élményekért, és nem fordult el a társulattól, amikor 1991-ben az együttes mélypontra került. Markó Iván váratlan távozása után a város vezetése is kitartott mellettük. Újjáépítették repertoárjukat, s az egyik alapító tag, Kiss János Liszt-díjas, Kossuth-díjas igazgató vezetésével újabb megmérettetésre készültek és készülnek. A klasszikus és a modern táncműfajban is otthon vannak. Premierjeik társasági eseményszámba mennek.

A balett tagjai maguk is vállalkoznak koreográfiák készítésére. William Fomin: Embert virágzik a Föld, Demcsák Ottó: Hazug színek drogellenes kompozíciója, Bombicz Barbara: Párkák című víziója sikeres itthon és külföldön is.

Kiss János méltán büszke rá, hogy meg tudott nyerni külföldi koreográfusokat az együtt- munkálkodásra. Libor Vaculík, a Prágai Balett igazgatója készítette Az Operaház Fantomja librettóját és koreográfiáját Gaston Leroux regénye nyomán. Ez világpremier volt, hiszen elsÅ‘ként vitték a romantikus szerelmi történetet balettszínpadra. Ugyancsak visszatérÅ‘ sztárkoreográfus az amerikai Robert North, akinek Fanfár című kompozícióját vitték színre. Az irodalmon kívül más társművészetek is inspirálóan hatnak a társulatra. A Carmina Burana a német Günther Pick koreográfiájának (1995) színrevitele, tisztelgés volt a zeneszerzÅ‘ Karl Orff születésének 100. évfordulójára. Ez a nagyszerű elÅ‘adás Nyugat-Európa számos országában újabb szimpatizánsokat szerzett a társulatnak.

A GyÅ‘ri Balett magas művészi színvonalon megvalósított produkciói mellett iskolát is működtet. A balettképzés már az óvodában elkezdÅ‘dik, s felvételivel kerülhetnek a növendékek a Tánctagozatos Általános Iskolába. A sikeres felvételi vizsga után a GyÅ‘ri Balett Tánc és Vizuális Művészeti Középiskolában folytathatják tanulmányaikat. A sikeres érettségi után a balettmester tanári szakot szintén GyÅ‘rben, a Magyar Táncművészeti FÅ‘iskola kihelyezett tagozatán végezhetik el a hallgatók. Az iskolában külföldi növendékek is tanulnak.

 

Május 8., vasárnap, 11:30 óra

Gemeinschaftshaus Langwasser

(Kleiner Saal, Glogauer Strasse 50, a belépés díjtalan)

 

Irodalmi matiné Rakovszky  Zsuzsával és Tessa Korberrel

 

Rakovszky Zsuzsa

 

Kossuth-díjas magyar író, költÅ‘, műfordító. Sopronban született 1950. december 4-én. Apja, Rakovszky Tibor jogot végzett, a háború elÅ‘tt a közigazgatásban dolgozott mint fÅ‘ispáni, majd miniszteri titkár, késÅ‘bb vállalatigazgató volt, a háború után nyugdíjas. 1952-ben halt meg. Anyja, Szűcs Zsuzsanna, gépírónÅ‘ volt, majd pénzügyi elÅ‘adó. 1981-ben halt meg. NevelÅ‘apja, Majoros József, jogot végzett, a háború után raktárosként dolgozott.

Rakovszky Zsuzsa a soproni Martos Flóra Gimnáziumban érettségizett 1969-ben. Egyetemi tanulmányait Debrecenben kezdte, majd a második évtÅ‘l Budapesten folytatta, itt szerzett magyar–angol szakos tanári diplomát az ELTE BTK-n 1975-ben. 1975 és 1978 között az Állami Gorkij Könyvtárban, 1978 és 1981 között az ELTE angol tanszékének könyvtárában volt könyvtáros, 1982-tÅ‘l 1986-ig szerkesztÅ‘ a Helikon Kiadónál, azóta szabadfoglalkozású, fordításból él. 1990-ben az Iowai Nemzetközi Írókongresszus, majd 1994-ben a Poetry International vendége.

Sopronban él. ElsÅ‘sorban angol, amerikai költÅ‘ket és prózát fordít. Verseit kezdettÅ‘l fogva általános kritikai elismerés fogadta.

Nürnbergben A kígyó árnyéka (Im Schatten der Schlange) című regényébÅ‘l olvas fel németül.

 

Tessa Korber

 

(* 1966. június 23., Grünstadt, Pfalz) német írónÅ‘ és bestseller-szerzÅ‘. 1997-ben végzett a Friedrich-Alexander Egyetemen (Erlangen-Nürnberg), a diploma megszerzése után oktatóként és reklámszövegek írójaként dolgozott. A Die Karawanenkönigin című történelmi regényének bestseller-sikerét követÅ‘en szabadfoglalkozású, széleskörű kutatásokon alapuló történelmi témájú regények szerzÅ‘jeként válik egyre ismertebbé. Tessa Korber a szerzÅ‘je a Jeannette Dürert a középpontjába állító krimisorozatnak, amelynek a cselekménye túlnyomórészt Nürnberg/Fürth/Erlangen városok háromszögében játszódik.

Nürnbergben legutóbbi, a Das Erbe der Schlange (A kígyó öröksége) című, 2009-ben megjelent történelmi regényébÅ‘l olvas fel. 

A kulturális sokszínűség és az Önkéntesség Európai Éve

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Magyarország támogatni kívánja a kulturális sokszínűség megÅ‘rzését. Ennek kulcselemét az aktív polgárság, vagyis a civil szervezetek és az önkéntesség ösztönzésében látja. A magyar elnökséggel egy idÅ‘ben, 2011. január 1-jén indul az Önkéntesség Európai Éve, így Magyarország kiemelt figyelmet szentel majd azoknak, akik önszántukból igyekeznek tenni közösségük sorsának jobbra fordításáért. Az Európai Bizottsággal együttműködve számos program és pályázat áll majd az aktivitás és az öngondoskodás szellemét képviselÅ‘k rendelkezésére. A magyar elnökség fel kívánja hívni továbbá a tagállamok figyelmét arra is, hogy a kulturális sokszínűség az Európa 2020 növekedési stratégia megvalósítását is segítheti.

A magyar elnökségi félév

Az Európa 2020 stratégia végrehajtásával összefüggésben a magyar elnökség célja ama területek és eszközök feltárása, ahol a kultúra hozzájárulhat az európai gazdasági és növekedési célok eléréséhez. E téren különösen fontos a kulturális és kreatív iparágaknak az európai versenyképességben, a társadalmi fejlÅ‘désben és a kohézió erÅ‘sítésében játszott szerepe, valamint a tudásalapú társadalom, az innováció és a kultúra összekapcsolásának szinergia-teremtÅ‘ hatása. Éppen ezért 2011 februárjában a témában szakértÅ‘i konferenciára kerül sor, és a kérdés napirendre kerül a kulturális miniszterek márciusi informális találkozóján is. A magyar elnökség mindent megtesz annak érdekében, hogy a tagállamok kijelöljék a kulturális alapú fejlesztési célokat, és megteremtsék a kulturális és kreatív szektorok számára elérhetÅ‘ támogatásokat.

A civil szervezetek és önkéntes munkát végzÅ‘k számára a magyar elnökség az Európai Bizottsággal együttműködve honlapot hozott létre a www.onkentesseg2011.hu címen. Az aktív polgárok lehetÅ‘séget kapnak az európai évhez való csatlakozásra, regisztrálhatják az önkéntesség szellemiségében szervezÅ‘dÅ‘ eseményeiket és programjaikat. Az európai év jegyében az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete is új profillal bÅ‘vül. Új székhelyén, a budapesti Millenáris parkban helyet és infrastruktúrát kínál mindazon szervezeteknek, akik aktivitásukkal az európai közösséget kívánják támogatni.

CulturElle Közhasznú Alapítvány

www.culturelle.hu

 

 

Read Comments (0)