Nürnberg_flyer_magyar
2011, Mar, Saturday 14:46:35 posted by Gecső Glaser Judit

Magyar Kulturális Hétvége Nürnbergben

2011. május 6-8.

 

Május 5., csütörtök, 15:00 óra

 

Sajtókonferencia

(Altes Rathaus, Rathausplatz 2)

 

Május 6., péntek, 17:00 óra

LandskronSchneidzik Galéria

(Deutschherrnstrasse 15/19, a belépés díjtalan)

 

Korniss Péter fotókiállításának megnyitója

 

A kiállítást megnyitja: SzÅ‘cs Géza úr, a kultúráért felelÅ‘s államtitkár (NEFMI)

Korniss Péter

Született Kolozsvárott, 1937. augusztus 4-én. 1949 óta Budapesten él. 

Hivatásos fotográfus, képei hazai és ismert nemzetközi folyóiratokban jelennek meg.

Dokumentarista fotográfusként több mint négy évtizedet szentelt az eltűnÅ‘ben lévÅ‘ paraszti életforma és kultúra megörökítésének Kelet-Európában, fÅ‘leg Erdélyben. EbbÅ‘l született a 2008-ban megjelent KötÅ‘dés (Attachment) című kötete is. A hetvenes évek végétÅ‘l tíz éven keresztül egy ingázó munkás életét követte, s ebbÅ‘l a munkából A vendégmunkás (The Guest Worker) címmel jelentetett meg albumot.

Kiállításait 16 ország galériáiban és múzeumaiban rendezték meg.

Nürnbergi kiállítása válogatás a KötÅ‘dés (Attachment) című kötet képeibÅ‘l.

 

Május 6., péntek, 19:00 óra

Altes Rathaus

(Rathausplatz 2, meghívott vendégek számára)

 

A Magyar Kulturális Hétvége ünnepélyes megnyitója (fogadás)

 

SzÅ‘cs Géza úr, a kultúráért felelÅ‘s államtitkár (NEFMI)

Christian Vogel úr, az SPD városi frakcióvezetÅ‘je

Mydlo Tamás fÅ‘konzul úr (Magyarország Müncheni FÅ‘konzulátusa)

Dr. Szabó DezsÅ‘ úr (igazgató, Balassi Intézet)

 

Május 6., péntek, 21:00 óra

Jazzstudio Nürnberg

(Paniersplatz 27/29)

 

Jazzkoncert

 

Creative Art Trio

 

Vukán György – zongora

Berkes Balázs – bÅ‘gÅ‘

Balázs Elemér – dob

 

Vukán György

1959-ben érettségizett a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban, fÅ‘iskolai tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti FÅ‘iskolán végezte zongora szakon. 1964-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvosi Karán doktori címet szerzett. Fogorvosként praktizált. Zenei téren jazz-, valamint zongoraművészként tűnt ki, mind együttesben, mind szólistaként. Végigjárta Európát, két ízben egy-egy hónapos koncertútja volt az Egyesült Államokban (1983, 1993). Pályafutása során olyan művészekkel játszott együtt, mint Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Linda Hopkins, Annette Lowman, Frank Foster, Clark Terry, Kenny Wheeler. 1991-ben a sevillai világkiállításon a Creative Art Jazz Trióval együtt lépett fel. Ugyancsak 1991-ben Japánban is fellépett. 1992-ben Å‘ vezette és vezényelte a European Broadcasting Union Big Band Workshop-ját, amelyben Európa tizenhét országának zenészei szerepeltek. A Workshop műsorán nagyrészt saját kompozíciói szerepeltek (Contrast, Swing, Blues). A Creative Art Jazz Trióval és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 1996-ban játszott közös koncertjük az „Év Koncertje” lett Hollandiában (Chopin átiratok). 1999 óta a ClassJazz Band komponistája, zongoristája, 2000-ben megalapította a SEPTET formációt Balázs Elemérrel (dob), Egri Jánossal (bÅ‘gÅ‘), és a Budapesti Saxophone Quartet-tel.

Május 7., szombat, 20:00 óra

Tafelhalle

(Äussere Sulzbacher Strasse 62)

 

GyÅ‘ri Balett (Balettest két részben)

 

Adiemus

A halál és a lányka

Rooster

 

A társulatnak a gyÅ‘ri színház 1978-ban felavatott új épülete adott helyet, amelynek díszítésére nemzetközileg elismert művészek vállalkoztak, mint Victor Vasarely és Szász Endre. A környezet méltónak bizonyult a GyÅ‘ri Balett sikereihez.

Egy együttes, amely örömöt ad, megrendít, elkápráztat, megnevettet. A társulatnak jól cseng a neve Strasbourgtól Csíkszeredáig, MünchentÅ‘l Isztambulig. A gyÅ‘ri közönség nagyon szereti.

A társulat elsÅ‘ évtizedét Markó Iván szellemisége határozta meg. Koreográfiái – abban az idÅ‘ben a teljes repertoárt alkották – az emberiség nagy kérdéseit vetették fel, erÅ‘teljes érzelmi, indulati töltéssel, s a látványszínház gazdag eszköztárának bevetésével. Az indulásuk is legendás volt. Kilenc év alatt összekovácsolódtak az iskolapad és a balettkorlát mellett. Az Állami BalettintézettÅ‘l átvett diploma után úgy döntöttek, hogy nem szélednek szét, hanem együtt építik a karrierjüket. Ügyüknek megnyerték Markó Ivánt, aki búcsút mondott Maurice Béjart világhírű együttesének Brüsszelben. GyÅ‘rbe jött, s az együttes vezetÅ‘je lett.

A közönség szeretetével és hűségével fizetett a művészi élményekért, és nem fordult el a társulattól, amikor 1991-ben az együttes mélypontra került. Markó Iván váratlan távozása után a város vezetése is kitartott mellettük. Újjáépítették repertoárjukat, s az egyik alapító tag, Kiss János Liszt-díjas, Kossuth-díjas igazgató vezetésével újabb megmérettetésre készültek és készülnek. A klasszikus és a modern táncműfajban is otthon vannak. Premierjeik társasági eseményszámba mennek.

A balett tagjai maguk is vállalkoznak koreográfiák készítésére. William Fomin: Embert virágzik a Föld, Demcsák Ottó: Hazug színek drogellenes kompozíciója, Bombicz Barbara: Párkák című víziója sikeres itthon és külföldön is.

Kiss János méltán büszke rá, hogy meg tudott nyerni külföldi koreográfusokat az együtt- munkálkodásra. Libor Vaculík, a Prágai Balett igazgatója készítette Az Operaház Fantomja librettóját és koreográfiáját Gaston Leroux regénye nyomán. Ez világpremier volt, hiszen elsÅ‘ként vitték a romantikus szerelmi történetet balettszínpadra. Ugyancsak visszatérÅ‘ sztárkoreográfus az amerikai Robert North, akinek Fanfár című kompozícióját vitték színre. Az irodalmon kívül más társművészetek is inspirálóan hatnak a társulatra. A Carmina Burana a német Günther Pick koreográfiájának (1995) színrevitele, tisztelgés volt a zeneszerzÅ‘ Karl Orff születésének 100. évfordulójára. Ez a nagyszerű elÅ‘adás Nyugat-Európa számos országában újabb szimpatizánsokat szerzett a társulatnak.

A GyÅ‘ri Balett magas művészi színvonalon megvalósított produkciói mellett iskolát is működtet. A balettképzés már az óvodában elkezdÅ‘dik, s felvételivel kerülhetnek a növendékek a Tánctagozatos Általános Iskolába. A sikeres felvételi vizsga után a GyÅ‘ri Balett Tánc és Vizuális Művészeti Középiskolában folytathatják tanulmányaikat. A sikeres érettségi után a balettmester tanári szakot szintén GyÅ‘rben, a Magyar Táncművészeti FÅ‘iskola kihelyezett tagozatán végezhetik el a hallgatók. Az iskolában külföldi növendékek is tanulnak.

 

Május 8., vasárnap, 11:30 óra

Gemeinschaftshaus Langwasser

(Kleiner Saal, Glogauer Strasse 50, a belépés díjtalan)

 

Irodalmi matiné Rakovszky  Zsuzsával és Tessa Korberrel

 

Rakovszky Zsuzsa

 

Kossuth-díjas magyar író, költÅ‘, műfordító. Sopronban született 1950. december 4-én. Apja, Rakovszky Tibor jogot végzett, a háború elÅ‘tt a közigazgatásban dolgozott mint fÅ‘ispáni, majd miniszteri titkár, késÅ‘bb vállalatigazgató volt, a háború után nyugdíjas. 1952-ben halt meg. Anyja, Szűcs Zsuzsanna, gépírónÅ‘ volt, majd pénzügyi elÅ‘adó. 1981-ben halt meg. NevelÅ‘apja, Majoros József, jogot végzett, a háború után raktárosként dolgozott.

Rakovszky Zsuzsa a soproni Martos Flóra Gimnáziumban érettségizett 1969-ben. Egyetemi tanulmányait Debrecenben kezdte, majd a második évtÅ‘l Budapesten folytatta, itt szerzett magyar–angol szakos tanári diplomát az ELTE BTK-n 1975-ben. 1975 és 1978 között az Állami Gorkij Könyvtárban, 1978 és 1981 között az ELTE angol tanszékének könyvtárában volt könyvtáros, 1982-tÅ‘l 1986-ig szerkesztÅ‘ a Helikon Kiadónál, azóta szabadfoglalkozású, fordításból él. 1990-ben az Iowai Nemzetközi Írókongresszus, majd 1994-ben a Poetry International vendége.

Sopronban él. ElsÅ‘sorban angol, amerikai költÅ‘ket és prózát fordít. Verseit kezdettÅ‘l fogva általános kritikai elismerés fogadta.

Nürnbergben A kígyó árnyéka (Im Schatten der Schlange) című regényébÅ‘l olvas fel németül.

 

Tessa Korber

 

(* 1966. június 23., Grünstadt, Pfalz) német írónÅ‘ és bestseller-szerzÅ‘. 1997-ben végzett a Friedrich-Alexander Egyetemen (Erlangen-Nürnberg), a diploma megszerzése után oktatóként és reklámszövegek írójaként dolgozott. A Die Karawanenkönigin című történelmi regényének bestseller-sikerét követÅ‘en szabadfoglalkozású, széleskörű kutatásokon alapuló történelmi témájú regények szerzÅ‘jeként válik egyre ismertebbé. Tessa Korber a szerzÅ‘je a Jeannette Dürert a középpontjába állító krimisorozatnak, amelynek a cselekménye túlnyomórészt Nürnberg/Fürth/Erlangen városok háromszögében játszódik.

Nürnbergben legutóbbi, a Das Erbe der Schlange (A kígyó öröksége) című, 2009-ben megjelent történelmi regényébÅ‘l olvas fel. 

A kulturális sokszínűség és az Önkéntesség Európai Éve

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Magyarország támogatni kívánja a kulturális sokszínűség megÅ‘rzését. Ennek kulcselemét az aktív polgárság, vagyis a civil szervezetek és az önkéntesség ösztönzésében látja. A magyar elnökséggel egy idÅ‘ben, 2011. január 1-jén indul az Önkéntesség Európai Éve, így Magyarország kiemelt figyelmet szentel majd azoknak, akik önszántukból igyekeznek tenni közösségük sorsának jobbra fordításáért. Az Európai Bizottsággal együttműködve számos program és pályázat áll majd az aktivitás és az öngondoskodás szellemét képviselÅ‘k rendelkezésére. A magyar elnökség fel kívánja hívni továbbá a tagállamok figyelmét arra is, hogy a kulturális sokszínűség az Európa 2020 növekedési stratégia megvalósítását is segítheti.

A magyar elnökségi félév

Az Európa 2020 stratégia végrehajtásával összefüggésben a magyar elnökség célja ama területek és eszközök feltárása, ahol a kultúra hozzájárulhat az európai gazdasági és növekedési célok eléréséhez. E téren különösen fontos a kulturális és kreatív iparágaknak az európai versenyképességben, a társadalmi fejlÅ‘désben és a kohézió erÅ‘sítésében játszott szerepe, valamint a tudásalapú társadalom, az innováció és a kultúra összekapcsolásának szinergia-teremtÅ‘ hatása. Éppen ezért 2011 februárjában a témában szakértÅ‘i konferenciára kerül sor, és a kérdés napirendre kerül a kulturális miniszterek márciusi informális találkozóján is. A magyar elnökség mindent megtesz annak érdekében, hogy a tagállamok kijelöljék a kulturális alapú fejlesztési célokat, és megteremtsék a kulturális és kreatív szektorok számára elérhetÅ‘ támogatásokat.

A civil szervezetek és önkéntes munkát végzÅ‘k számára a magyar elnökség az Európai Bizottsággal együttműködve honlapot hozott létre a www.onkentesseg2011.hu címen. Az aktív polgárok lehetÅ‘séget kapnak az európai évhez való csatlakozásra, regisztrálhatják az önkéntesség szellemiségében szervezÅ‘dÅ‘ eseményeiket és programjaikat. Az európai év jegyében az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete is új profillal bÅ‘vül. Új székhelyén, a budapesti Millenáris parkban helyet és infrastruktúrát kínál mindazon szervezeteknek, akik aktivitásukkal az európai közösséget kívánják támogatni.

CulturElle Közhasznú Alapítvány

www.culturelle.hu

 

 

Empty!