Ungarische Kulturtage in Potsdam
2019, Sep, Wednesday 14:37:50 posted by Stumpf Péter

Ungarische Kulturtage in Potsdam

29. September - 3. Oktober 2019

FLYER

 

A Culturelle Közhasznú Alapítvány köszönetet mond a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványnak a potsdami kulturális projekt megvalósítását elősegítő támogatásért.


Read Comments (0)
Magyar Kulturális Napok Magdeburgban 2018
2018, Jul, Wednesday 22:27:38 posted by Stumpf Péter
Magyar Kulturális Napok Magdeburgban 2018Read Comments (0)
Jótékonysági Hangverseny_2018
2018, May, Friday 18:23:08 posted by Gecső Glaser Judit

JÓTÉKONYSÁGI HANGVERSENY

2018. JÚNIUS 4.

17 ÓRA

 

Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona

(1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 39., Nádor Terem)

 

A CulturElle Közhasznú Alapítvány 2018. június 4-én 17 órai kezdettel az alapítvány ajándékaként jótékonysági koncertet szervez a Vakok Iskolájában az Ars Nova Sacra Énekegyüttes közreműködésével.

A koncertre az énekegyüttes magyar és külföldi zeneszerzÅ‘k kórusműveivel készül, kb. 45 percnyi idÅ‘tartamban (az egyes darabok elÅ‘tt Prof. Dr. Répássy Dénes, a kórus művészeti vezetÅ‘je tart ismertetÅ‘t). A koncert kezdetén az alapítvány elnöke köszönti a hallgatóságot, illetve köszönetet mond a támogatóknak.

A koncert az alapítvány együttműködÅ‘ partnere, a Diákhitel Központ Zrt. által adományozott támogatásból valósul meg.

 

 Ars Nova Sacra Énekegyüttes

Művészeti vezetÅ‘: Prof. Dr. Répássy Dénes

 Műsor:

Liszt Ferenc: Pater noster

Cipriano de Rore: Mia benigna fortuna

Heinrich Schütz: Ich bin eine rufende Stimme

Kodály Zoltán: Ének Szent István királyhoz

Liszt Ferenc: Salve Regina

Bárdos Lajos: Dana-dana

The three children (spirituálé)

Kodály Zoltán: Esti dal

 

Read Comments (0)
Jazz_revisited_Ulm_Ingolstadt
2017, Apr, Sunday 10:07:19 posted by Gecső Glaser Judit

Ulm és Ingolstadt revisited Jazzkoncertek 2017

 

A CulturElle Közhasznú Alapítvány az elÅ‘zÅ‘ évek nagysikerű magyar kulturális rendezvényei után Bajorországban és Baden-Württembergben idén ismét Ulmban és Ingolstadtban szervez egy-egy jazzkoncertet. Az Alapítvány és a fogadó városok ezekkel a koncertekkel emlékeznek meg a korábbi, közösen létrehozott magyar kulturális hétvégékrÅ‘l. Az Alapítvány a koncerteket ajándék formájában nyújtja át Ulm és Ingolstadt zeneszeretÅ‘ közönségének.

 

A koncertek idÅ‘pontja és helyszíne: 2017. április 21., 21 óra, Ulm, Jazzkeller Sauschdall és 2017. április 23., 20 óra, Ingolstadt, Bürgerhaus / Diagonal.

 

Az Alapítvány idén a Balázs Elemér Group jazzformációt mutatja be a német közönségnek. A Szabó Gábor díjas, kiváló zeneszerzÅ‘ és dobos Balázs Elemér szeptettjének vendégszereplése  az év egyik kimagasló jazzeseményének ígérkezik mind Ulmban, mind Ingolstadtban.

 

Balázs Elemér formációja kiemelkedÅ‘en egyéni hangzásvilágot alakított ki; ennek legfÅ‘bb jellemzÅ‘i a dallamközpontúság és a különleges ritmika, amelyeket a férfi- és nÅ‘i hang érdekes kontrasztja tesz még színesebbé. A formáció nemrégiben megújult, a karizmatikus énekes, Szakonyi Milán mellett énekesnÅ‘i poszton egy fiatal tehetség, Kiss Flóra bontotta ki szárnyait, és vált a BEG mostanra meghatározó hangjává.

 

Balázs Elemér – dob, Kiss Flóra – ének, Szakonyi Milán – ének, Balázs József – zongora, Komjáti Áron – gitár, Lakatos Pecek Krisztián – bÅ‘gÅ‘, Czibere József –  ütÅ‘hangszerek  

Read Comments (0)
Adventi Hangverseny_2016
2016, Nov, Monday 15:56:51 posted by Gecső Glaser Judit

ADVENTI HANGVERSENY

2016. DECEMBER 1.

18 ÓRA

 

Mozgássérült Emberek
Rehabilitációs Központja

(1022 Budapest, Marczibányi tér 3.)

 

 A CulturElle Közhasznú Alapítvány 2016. december 1-jén 18 órától az alapítvány ajándékaként adventi koncertet szervez a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában az Ars Nova Sacra Énekegyüttes és Ürmös László mozgássérült brácsaművész és zongorakísérÅ‘je, Fehér Nikolett közreműködésével.

 A koncertre az énekegyüttes adventi, karácsonyi és újévi kórusművekkel is készül, kb. 45 percnyi idÅ‘tartamban (az egyes darabok elÅ‘tt Répássy Dénes, a kórus művészeti vezetÅ‘je tart ismertetÅ‘t), ezt követi Ürmös László játéka Fehér Nikolett zongorakíséretével. A koncert kezdetén az alapítvány elnöke néhány szóban köszönti a hallgatóságot, illetve köszönetet mond a támogatóknak.

 A koncert az alapítvány együttműködÅ‘ partnere, a Diákhitel Zrt. által adományozott támogatásból valósul meg.

 Az esemény népszerűsítésében részt vesz az ELTE BTK EsélyegyenlÅ‘ségi Bizottsága és a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal.

 

 Ars Nova Sacra Énekegyüttes

Művészeti vezetÅ‘: Répássy Dénes

 

Műsor:

 

Kodály Zoltán: Adventi ének

Giovanni Gabrieli: Beata es Virgo Maria

Jacob Arcadelt: Ave Maria

Cipriano de Rore: Ancor che col partire

Liszt Ferenc: Salve Regina

Liszt Ferenc: Stabat mater speciosa

Francis Poulenc: Hodie Christus natus est

Gioacchino Rossini: Toast pour le nouvel an

Kodály Zoltán: Esti dal

 

 

 DuoNicole

 

Ürmös László brácsaművész

Fehér Nikolett zongoraművész

 

Műsor:

 

Saint-Saëns: A hattyú 

Händel: Largo

Chopin: Forradalmi etűd

Beethoven: Holdfény szonáta (I. tétel)

Pachelbel: Kánon

Ástor Piazzolla: Ave Maria

 

Az alapítvány megnyerte még az esemény támogatásához a Jégbüfé Kft. Fény utca 15. szám alatt található egységét, ahonnan a koncertet követÅ‘en kapnak a látogatók süteményeket, valamint a hangulatot növeli egy nagyobb kürtÅ‘skalács adomány is, így a koncertet követÅ‘en a CulturElle Közhasznú Alapítvány és a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja adventi büfén látja vendégül a megjelenteket.

 

Read Comments (0)
Bamberg_2016
2016, Nov, Monday 15:30:51 posted by Gecső Glaser Judit

Magyar Kulturális Napok Bambergben 2016

Beszámoló

A CulturElle Közhasznú Alapítvány október utolsó hétvégéjén (2016. október 28. – 30.) magyar kulturális napokat rendezett Bamberg városában, a város meghívására. Közösen emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc hÅ‘seirÅ‘l, a magyar forradalom 60. évfordulójáról, továbbá: Bamberg magyar testvérvárosa, Esztergom is küldött egy delegációt a rendezvényre Romanek Etelka polgármester asszony vezetésével, mert a két város idén ünnepelte a testvérvárosi kapcsolatuk 25. évfordulóját.

 A kulturális projekt koordinátora Bamberg városának részérÅ‘l Brigitte Riegelbauer asszony, a FÅ‘polgármesteri Hivatal helyettes vezetÅ‘je volt.

 A magyar kulturális hétvége programjai a következÅ‘k voltak:

 1. Október 28., péntek, 18 óra

 A „Magyar Kulturális Napok Bambergben 2016” elnevezésű kulturális projekt ünnepélyes megnyitója a bambergi Harmonie Spiegelsaal-jában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Christian Lange úr, a fÅ‘polgármester helyettese, Bamberg városának a kultúráért felelÅ‘s polgármestere (Zweiter Bürgermeister), Tordai-Lejkó Gábor fÅ‘konzul úr, hazánk müncheni FÅ‘konzulátusának vezetÅ‘je, Dr. Szabó DezsÅ‘ úr, a Külgazdasági és Külügyminisztérium fÅ‘osztályvezetÅ‘je és Romanek Etelka asszony, Esztergom polgármestere. Jelen volt a megnyitón Wolfgang Metzner úr is, Bamberg városának polgármestere (Dritter Bürgermeister).  Az ünnepélyes megnyitót követÅ‘en Bamberg városa állófogadást adott a meghívott vendégek (kb. 120 fÅ‘) tiszteletére. A fogadáson magyar borokat szolgáltak fel, a borokat a CulturElle Közhasznú Alapítvány szállította Bambergbe. Esztergom városának kulturális felajánlása a „Sic Transit Folk Műhely” együttes delegálása volt az ünnepélyes megnyitóra. Az együttes az ünnepi beszédek elÅ‘tt és után magyar népdalokat játszott modern hangszerelésben (rock), az elÅ‘adást az 1956-os forradalom eredeti filmfelvételeinek vetítése és élÅ‘ magyar néptánc kísérte. A magas színvonalú művészi produkciónak nagy sikere volt.

 2.  Október 29., szombat, 19 óra

 Az ünnepélyes megnyitó másnapján ifj. Szakcsi Lakatos Béla triója (ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Pecek Lakatos Krisztián és Balázs Elemér) adott jazzkoncertet, amelynek helyszíne az UNESCO Világörökség, egykori St. Getreu Prépostság épülete, a Städtische Musikschule Bamberg volt, a Jazzclub Bamberg-gel való együttműködésben. A koncertnek hatalmas sikere volt, a közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a magyar művészeket. A szünetben a CulturElle Közhasznú Alapítvány magyar borkóstolót kínált a vendégeknek (kb. 100 fÅ‘).

 3. Október 30., vasárnap, 8:45 óra

 Ünnepi mise a Bambergi Császárdómban. A budapesti „Ars Nova Sacra” énekegyüttes a Kodály-misét (Missa brevis) énekelte. A Dóm zsúfolásig megtelt (kb. 1000 fÅ‘), a mise elÅ‘tt a celebráns Dr. Heinrich Hohl (Domkapitular) köszöntötte Alapítványunkat és a Magyar Kulturális Hétvége résztvevÅ‘it. A mise után a hívek felállva tapsolták meg a kórus tagjait.

 4. Október 30., vasárnap, 19 óra

 Irodalmi est, felolvasás az E.T.A. Hoffmann Színházban. Dragomán György olvasott fel a német nyelvterületen (is) rendkívül népszerű regényébÅ‘l, a „Máglyá”-ból („Der Scheiterhaufen”), az E.T.A. Hoffmann Színház két színművésznÅ‘jével együtt. A felolvasást követÅ‘en a CulturElle Közhasznú Alapítvány magyar borkóstolót kínált a vendégeknek (kb. 50 fÅ‘), majd az E.T.A. Hoffmann Színház fÅ‘dramaturgjának, egyben a színház helyettes intendánsának, Remsi Al Khalisi úrnak a moderálásában beszélgetés kezdÅ‘dött Dragomán Györggyel.

 Összegzés. A CulturElle Közhasznú Alapítvány köszönetet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottságnak, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, hazánk müncheni FÅ‘konzulátusának, Esztergom városának, az NKA-nak, a stuttgarti Magyar Kulturális Intézetnek – és természetesen Bamberg városának –, hogy lehetÅ‘vé tették ennek a nagyszerű kulturális rendezvénynek a megvalósítását. A „Magyar Kulturális Napok Bambergben 2016” elnevezésű kulturális projekt – megítélésünk szerint – hozzájárult a hagyományosan kitűnÅ‘nek mondható magyar-bajor kulturális (és politikai-gazdasági) kapcsolatok elmélyítéséhez. Bamberg városa köszönetét fejezte ki az Alapítvány képviselÅ‘inek, hogy áldozatos munkájukkal gazdagították a város kulturális kínálatát, és már most meghívtak bennünket egy következÅ‘ bambergi magyar kulturális megjelenés létrehozására.

 

Read Comments (0)