Bamberg_2016
2016, Nov, Monday 15:30:51 posted by Gecső Glaser Judit

Magyar Kulturális Napok Bambergben 2016

Beszámoló

A CulturElle Közhasznú Alapítvány október utolsó hétvégéjén (2016. október 28. – 30.) magyar kulturális napokat rendezett Bamberg városában, a város meghívására. Közösen emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc hÅ‘seirÅ‘l, a magyar forradalom 60. évfordulójáról, továbbá: Bamberg magyar testvérvárosa, Esztergom is küldött egy delegációt a rendezvényre Romanek Etelka polgármester asszony vezetésével, mert a két város idén ünnepelte a testvérvárosi kapcsolatuk 25. évfordulóját.

 A kulturális projekt koordinátora Bamberg városának részérÅ‘l Brigitte Riegelbauer asszony, a FÅ‘polgármesteri Hivatal helyettes vezetÅ‘je volt.

 A magyar kulturális hétvége programjai a következÅ‘k voltak:

 1. Október 28., péntek, 18 óra

 A „Magyar Kulturális Napok Bambergben 2016” elnevezésű kulturális projekt ünnepélyes megnyitója a bambergi Harmonie Spiegelsaal-jában. Ünnepi beszédet mondott Dr. Christian Lange úr, a fÅ‘polgármester helyettese, Bamberg városának a kultúráért felelÅ‘s polgármestere (Zweiter Bürgermeister), Tordai-Lejkó Gábor fÅ‘konzul úr, hazánk müncheni FÅ‘konzulátusának vezetÅ‘je, Dr. Szabó DezsÅ‘ úr, a Külgazdasági és Külügyminisztérium fÅ‘osztályvezetÅ‘je és Romanek Etelka asszony, Esztergom polgármestere. Jelen volt a megnyitón Wolfgang Metzner úr is, Bamberg városának polgármestere (Dritter Bürgermeister).  Az ünnepélyes megnyitót követÅ‘en Bamberg városa állófogadást adott a meghívott vendégek (kb. 120 fÅ‘) tiszteletére. A fogadáson magyar borokat szolgáltak fel, a borokat a CulturElle Közhasznú Alapítvány szállította Bambergbe. Esztergom városának kulturális felajánlása a „Sic Transit Folk Műhely” együttes delegálása volt az ünnepélyes megnyitóra. Az együttes az ünnepi beszédek elÅ‘tt és után magyar népdalokat játszott modern hangszerelésben (rock), az elÅ‘adást az 1956-os forradalom eredeti filmfelvételeinek vetítése és élÅ‘ magyar néptánc kísérte. A magas színvonalú művészi produkciónak nagy sikere volt.

 2.  Október 29., szombat, 19 óra

 Az ünnepélyes megnyitó másnapján ifj. Szakcsi Lakatos Béla triója (ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Pecek Lakatos Krisztián és Balázs Elemér) adott jazzkoncertet, amelynek helyszíne az UNESCO Világörökség, egykori St. Getreu Prépostság épülete, a Städtische Musikschule Bamberg volt, a Jazzclub Bamberg-gel való együttműködésben. A koncertnek hatalmas sikere volt, a közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a magyar művészeket. A szünetben a CulturElle Közhasznú Alapítvány magyar borkóstolót kínált a vendégeknek (kb. 100 fÅ‘).

 3. Október 30., vasárnap, 8:45 óra

 Ünnepi mise a Bambergi Császárdómban. A budapesti „Ars Nova Sacra” énekegyüttes a Kodály-misét (Missa brevis) énekelte. A Dóm zsúfolásig megtelt (kb. 1000 fÅ‘), a mise elÅ‘tt a celebráns Dr. Heinrich Hohl (Domkapitular) köszöntötte Alapítványunkat és a Magyar Kulturális Hétvége résztvevÅ‘it. A mise után a hívek felállva tapsolták meg a kórus tagjait.

 4. Október 30., vasárnap, 19 óra

 Irodalmi est, felolvasás az E.T.A. Hoffmann Színházban. Dragomán György olvasott fel a német nyelvterületen (is) rendkívül népszerű regényébÅ‘l, a „Máglyá”-ból („Der Scheiterhaufen”), az E.T.A. Hoffmann Színház két színművésznÅ‘jével együtt. A felolvasást követÅ‘en a CulturElle Közhasznú Alapítvány magyar borkóstolót kínált a vendégeknek (kb. 50 fÅ‘), majd az E.T.A. Hoffmann Színház fÅ‘dramaturgjának, egyben a színház helyettes intendánsának, Remsi Al Khalisi úrnak a moderálásában beszélgetés kezdÅ‘dött Dragomán Györggyel.

 Összegzés. A CulturElle Közhasznú Alapítvány köszönetet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottságnak, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, hazánk müncheni FÅ‘konzulátusának, Esztergom városának, az NKA-nak, a stuttgarti Magyar Kulturális Intézetnek – és természetesen Bamberg városának –, hogy lehetÅ‘vé tették ennek a nagyszerű kulturális rendezvénynek a megvalósítását. A „Magyar Kulturális Napok Bambergben 2016” elnevezésű kulturális projekt – megítélésünk szerint – hozzájárult a hagyományosan kitűnÅ‘nek mondható magyar-bajor kulturális (és politikai-gazdasági) kapcsolatok elmélyítéséhez. Bamberg városa köszönetét fejezte ki az Alapítvány képviselÅ‘inek, hogy áldozatos munkájukkal gazdagították a város kulturális kínálatát, és már most meghívtak bennünket egy következÅ‘ bambergi magyar kulturális megjelenés létrehozására.

 

Empty!